Kasteelconcert - The Klezmer Society - 26 maart 2023

. Locatie: Kasteel Daelenbroeck

Een melodie zal nooit twee keer hetzelfde klinken bij The Klezmer Society. De schat aan variaties en versieringen is eindeloos en de musici stimuleren elkaar om samen te ontdekken hoe de muziek hier en nu zal klinken. Geen arrangementen en kant en klare oplossingen, maar spontaniteit en echtheid vormen het cement van dit hechte en professionele ensemble.

Spannende eigen composities worden op een geraffineerde manier gecombineerd met de beeldschone melodieën uit de shtetls: de Joodse  Anatevka-dorpjes uit het oude Oost-Europa. In haar 10-jarig bestaan, boekte het ensemble grote successen op binnen- en buitenlandse concertpodia.


Jiddischer kan haast niet!
Bij The Klezmer Society trekken heimwee en geluk samen op. Het resultaat is diepgaande en feestelijke muziek. Het leven als grootste goed, Jiddischer kan je het niet krijgen! Het ensemble voelt de plezierige noodzaak om dit alles te delen met het publiek. Wat ons betreft horen publiek en ensemble onlosmakelijk bij elkaar. Gedurende  meer dan 15 jaar, is er een betrokken klezmer-society ontstaan, waarin toehoorders en musici één zijn geworden.

The Klezmer Society presenteert diepgaande en tegelijkertijd feestelijke programma’s, met een link naar het verleden en het heden. Als een belangrijke Amsterdamse boom gekapt wordt, componeert en speelt de band een paar maanden later ‘the Anne Frank Tree’, met een live intro gespeeld op het carillon van de Westerkerk.

Toen de vader van violist Bert Vos overleed, volgde de compositie ‘Sam’s Forshpil’. Erica Roozendaal schreef Ibernitsn, een muziekstuk gemaakt van gerecycled muzikaal materiaal. We vierden samen met Syrishe vluchtelingen in Zaandam de Joodse en Arabische muziek en tijdens Rosh Hashana spelen een nieuwjaarsconcert.​

Een optreden van The Klezmer Society lijkt op het eerste gezicht misschien een onderdompeling in een andere wereld. Maar, wanneer je je ogen sluit en je waant in een oud Joods dorpje, dan kom je er achter dat die en onze wereld minder van elkaar verschillen dan je misschien zou denken.

Liefde, vreugde, pijn, verdriet: het zijn universele thema’s die allemaal door The Klezmer Society verklankt worden. De stukken worden omkleed met prachtige en soms (naar goed Joods gebruik) grappige teksten. Het ensemble heeft een enorme drive om dit alles te delen met het publiek.

​The Klezmer Society bestaat uit:
 

Bert Vos

Violist en bandleider

Begon op zevenjarige leeftijd met het bespelen van de viool. Op zijn achttiende ging hij studeren bij Jan Hulst aan het Rotterdams Conservatorium. Na het behalen van zijn Docerend Musicus diploma vervolgde hij zijn Uitvoerend Musicus studie aan de Rubin Academy in Tel Aviv. Ook maakte hij deel uit van het Gertler String Quartet.

Bert Vos is violist van het Carel Kraayenhof Quartet. Ook maakt hij deel uit van Novaya Shira, het ensemble van de Jiddishe zangeres Shura Lipovsky. Bert geeft vworkshops in binnen- en buitenland en is de beheerder van het werk van zijn moeder, de schrijfster Ida Vos.
 

​Iefke Wang

Violist en poykenist

Voltooide in 2006 haar conservatoriumstudies viool. Daarnaast studeerde ze ook af als doctorandus in Cultuur-en Wetenschapsstudies aan Universiteit Maastricht. In Florence studeerde zij twee jaar aan de Scuola di Musica di Fiesole.

Ze was lid van het Sexteto Canyengue. Ook doceerde ze aan de Muziekschool Amsterdam en was ze lid van het Carel Kraayenhof Ensemble. Nu is ze violist bij RBO Sinfonia. Iefke speelt op een oude Italiaanse viool.

Eva van de Poll
Cellist, zagist en poykenist

Al tijdens haar studie aan het Conservatorium in Amsterdam  werd Eva aangetrokken tot de wereldmuziek en de hedendaagse muziek. 

Zij ging spelen in het Escher Ensemble en tourde met jazzfluitist Chris Hinze. Sindsdien heeft zij zich toegelegd op de hedendaagse muziek en wereldmuziek met haar ensembles Pavadita Tango Stringquartet, trio To be Sung en het Haytham Safia ensemble met U’d speler Safia. Ook samenwerking met andere kunstvormen hebben Eva’s liefde en ze werkte mee aan theater, muziektheater, dans en filmvoorstellingen. Zo speelde zij met theatergroep Plezant, The Lau en the Scene, Carel Kraayenhof en het Max Tak Filmorkest.

Elianne van Ee

Accordeonist en zang.

Elianne van Ee wist toen ze op haar achtste Jiddische muziek hoorde zeker: deze muziek raakt haar en dit is het instrument dat ze zal leren spelen. In 2012 studeerde ze af aan het conservatorium van Rotterdam. Ze heeft ze onder andere meegedaan aan verschillende muziektheaterproducties  waaronder Maria Nuñez en verscheidende malen samengewerkt met de Chileense componist Patricio Wang.

​​

Christian Dawid (gastsolist)
klarinet, zang, fluit en poyk

Christian is een toonaangevend klarinettist in de huidige levendige klezmer-scene. Als een van de weinigen beheerst hij de c-klarinet, een instrument met een meeslepende en intense klank. Vanuit Berlijn reist Dawid de hele wereld af om met andere klezmorim te kunnen optreden. Naast zijn optredens met Shtetl Band Amsterdam speelt hij geregeld met o.a. Urszula Makosz, Paul Brody, The Other Europeans, Brave Old World, Budowitz, Frank London en de groep die hij zelf leidt: Konsonans Retro.   “World class clarinettist with a magical lyrical phrasing” – Jüdische Allgemeine, Berlin.


P R O G R A M M A​

Dos Klezmer Shifl

Een gloednieuw klezmer-programma met traditionele stukken, maar ook met nieuw geschreven werken. Dit wordt afgewisseld met mooie en soms onverwachte teksten. Accordeoniste en zangeres Elianne van Ee zingt een aantal prachtige Jiddische liedjes, waaronder Sapozkelekh en het nieuw gecomponeerde stuk Mameloshn, dat bestaat uit lieve woordjes die ouders aan hun kinderen zeggen. Het titelstuk Dos Klezmer Shifl is een prachtige suite bestaande uit bijdrages van alle bandleden. De Beregovski suite is een ode aan de Oekraïense musicoloog Beregovski, die een schat aan klezmermelodieën heeft opgetekend. Opvallend is de Satmar Waltz, een bijna westers aandoende wals, die ook te horen is in de Netflix serie Unorthodox. In prachtige lied Zay Gezunt wensen we je niet alleen een goede gezondheid, maar nemen we ook afscheid. bedankt voor het luisteren!