Kasteelconcert - Duo Oostenrijk en Voorhorst - 16 januari

. Locatie: Kasteel Daelenbroeck

Pauline Oostenrijk (hobo) ontving in 1999 de Nederlandse Muziek Prijs, de hoogste staatsonderscheiding op het gebied van de Klassieke Muziek. Voordien had ze op nationale en internationale concoursen al de nodige prijzen in de wacht gesleept, waaronder de eerste prijs van het Fernand Gillet hoboconcours in Baltimore, die haar een recital in Carnegie Hall opleverde. In 1986 was ze de Nederlandse ‘Young Musician of the Year’.

Ze studeerde hobo en piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en voltooide op latere leeftijd de studie Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Van 1993 tot 2018 was Pauline als solo hoboïste verbonden aan het Residentie Orkest. Van haar activiteiten als soliste en kamermusicus getuigen een aanzienlijk aantal cd-opnames. Verschillende componisten schreven werken voor haar, waaronder Louis Andriessen (‘To Pauline O’ voor hobo solo).

Pauline Oostenrijk is lid van het Orlando Quintet en het ensemble Tableaux Vivants. Ook musiceert ze vaak met het The Hague String Trio. Ze schrijft en componeert graag en is docent hobo aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en aan Kunstencentrum De VAK in Delft.

Enno Voorhorst (gitaar) studeerde bij Hein Sanderink, Hubert Käppel (Musikhochschule Köln) en David Russell. In 1987 won hij in Duitsland de eerste prijs op het 7e gitaarconcours te Hof, waarna nog een aantal prijzen volgde waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam en in datzelfde jaar de eerste prijs op het Seto-Ohashi concours in Japan.

Hij speelde in de grote zalen van Nederland en geeft concerten en masterclasses van Europa tot Azie en Amerika. Zijn eerste CD met werken van Agustín Barrios Mangoré (Sony 1994) werd zeer lovend ontvangen en was de start voor een internationale carrière. Rico Stover, Barrios kenner bij uitstek, schreef: ”The CD Agustín Barrios Mangoré played by Enno Voorhorst is the best that I have heard thus far.” (heruitgegeven bij Brilliant Classics)

In 2012 droeg Jorge Morel ‘Recuerdos del Camino’ op aan Enno Voorhorst met een soortgelijk commentaar: ‘en tus manos, Dios pone el espíritu de Mangoré’ (God gaf je handen de geest van Mangore). De CD ‘Bach-Pärt-desPrez’ (2015) bevat originele bewerkingen voor solo-gitaar. Classical Guitar Magazine schreef hierover ‘Dit is een fabelachtige CD en een must voor iedere CD-verzameling’. Onlangs kwam zijn laatste album uit met werken van Roland Dyens voor gitaar en orkest samen met The String Soloists. Enno Voorhorst is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 2017 hebben Pauline en Enno de CD ‘Modinha’ uitgebracht bij het label Cobra.

Zowel hobo als hobo-d’amore mengen prachtig met de warme gitaarklanken van Voorhorst. Oostenrijk en Voorhorst spelen met veel oog voor detail en uiterst verzorgd. (Luister dec. 2017)

…door twee Nederlandse instrumentalisten met vakmanschap. Technisch hoogstaand, nuances en muzikaliteit verzekerd. Een heel origineel programma, een heel, heel mooie cd. Warm aanbevolen. (Stretto okt. 2017)

 

PROGRAMMA

Napoléon Coste (1806-1883)​                 Les Regrets, Cantilène opus 36                                                                                                                                                                      Consolazione, Romance opus 25

Erik Satie (1866-1925)                             Gnossienne 4
                                                                    Gnossienne 5

Heitor Villa-Lobos (1887-1959)​             Prelude nr 1 solo gitaar
                                                                    Bachianas Brasileiras nr 5    

Egberto Gismonti (*1947)                      Agua e Vinho
                                                                    Sete Anéis                 

 

PAUZE

Vito Nicola Paradiso (*1964)                  Notte a Venezia

                                                                    Tramonte Veneziano
                                                                    Lullaby Veneziana
                                                                    Aurore Veneziana                                        

Pauline Oostenrijk (*1967)                     Oriënt Express

Astor Piazzolla (1921-1992) ​                   Café 1930                                         

                                                                    Trois Chansons:
George Brassens (1921-1981)                La Ballade des Dames des Temps Jadis
Leo Ferré (1916-1993)                             Avec le Temps
Francis Lai (1932-2018)                           La Bicyclette

 

Het is in verband met de Corona-maatregelen is het noodzakelijk voor het concert u aan te melden en kaarten te bestellen, bij voorkeur via e-mail. Bij toegang wordt een corona-toegangscontrole uitgevoerd.

Losse kaarten kosten € 18,00 per persoon
Jongeren tot 15 jaar betalen € 5,00 per persoon

Reserveren kan via:
delouw.wim@planet.nl; tel. 0475-53 77 73
mtgoebbels@hetnet.nl; tel. 0475-532 809
arongen@home.nl; tel. 0475-53 25 75